home

Annemarie wil jongeren echt vooruit helpen

41 jaar | Hoorn | regiebehandelaar | behandelaar | systeemtherapeut | voorzitter MDO

Wat is het leukst aan jouw werk bij De Praktijk?
“De kinderen en jongeren. En hun diversiteit aan problematiek. Denk aan ADHD, persoonlijkheidsproblemen, autisme, angststoornis, depressie en hechtingsproblemen. Of combinaties hiervan. Bij iedere cliënt is het weer zoeken naar goed contact en uiteraard naar de juiste aanpak. Dit is heel belangrijk voor de behandeling. En interessant voor mij als professional. Wat werkt en wat niet? Hoe kom ik erachter wat hen bezighoudt en wat hen drijft in het leven?”

Hoe blijf je bij in je vak?
“Door veel vakliteratuur te lezen. Bijvoorbeeld het Tijdschrift voor Gedragstherapie en het Tijdschrift Systeemtherapie. Bij deze laatste ben ik als hoofdredactrice actief. Ook investeer ik tijd in cursussen en opleidingen. De Praktijk moedigt dit aan en draagt hier in bij. Ik heb me dankzij De Praktijk doorontwikkeld van orthopedagoog tot GZ-psycholoog en systeemtherapeut."

Jullie werken integraal. Wat is dat?
“Kinderen en jongeren zijn onlosmakelijk verbonden met hun systeem: gezin, vrienden, school en andere sociale kringen. Hun behandeling stopt dus niet in mijn kamer. Die gaat buiten gewoon door. Uitwisselen van kennis en ervaring met andere expertises is van essentieel belang om de kinderen en jongeren écht vooruit te helpen. Om in samenwerking de beste behandeltrajecten neer te zetten is voor mij als professional erg waardevol.”

Hoe ziet je werkdag eruit?
“Om half 9 kom ik op kantoor, drink een kop koffie en check mijn mail. De werkdag begint vaak met het afnemen en nabespreken van intakes. Dit doe ik met de basispsychologen. Meestal staat daarna werkbegeleiding op de agenda, waarin ik de basispsychologen adviseer over specifieke casussen. Soms hebben we boeiende discussies. Die houden mij scherp. In de middagen doe ik voornamelijk behandelingen. Dan zijn de kinderen en jongeren vrij van school. Daarnaast vindt wekelijks of de intervisie, of het beleidsoverleg of de deskundigheidsbevordering met het hele team plaats.”

Je geeft werkbegeleiding en behandelt zelf ook. Wat vind je van die combinatie?
“Noodzakelijk en inspirerend. Door zelf te behandelen word ik gevoed met praktijkervaringen die nodig zijn voor goede werkbegeleiding. Als ik niet op de hoogte ben van interesses van onze doelgroep, kan ik geen werkbegeleiding geven. Het is zo mooi om mee te kijken in de leefwereld van kinderen, jongeren en gezinnen en te ervaren hoe ze in hun eigen tempo op hun eigen manier stappen maken en zich beter gaan voelen. De combinatie tussen werkbegeleiding geven en behandelen is ook gewoon leuk. Het houdt het werk divers.”

 


Weet jij nog waarom je GZ-psycholoog bent geworden?

Kom werken bij De Praktijk en help jongeren, net als Annemarie, echt vooruit.
Solliciteer meteen of neem contact op met Vita Cosse.

 
 
 

Onderdeel van

Parlan

Adresgegevens

Amperestraat 2-6
1817 DE  Alkmaar
088 124 00 00
Mail De Praktijk

Volg ons