home

Iekje vindt dat de kracht van therapie niet zit in wat je weet

60 jaar | Alkmaar | regiebehandelaar / hoofd zorgontwikkeling | systeemtherapeut

Wat vind je het leukst aan jouw werk bij De Praktijk?
“Ik krijg veel energie van het individueel begeleiden van de kinderen, jongeren en hun gezinnen. Soms kan er in gesprekken een heel intense sfeer ontstaan. Dan weet je dat er iets aangeraakt is, dat wat besproken wordt er ook echt toe doet. Het is het moment dat je ervaart dat ook de ander hard aan het werk is. Het is fijn als je merkt dat je samen met het kind en gezin het verschil kunt maken.”

Welke problematieken kom je zoal tegen?
“Dat is enorm divers. Van angst tot dwang, depressie en ADHD. Maar ook trauma’s en systeemproblematiek. Ik behandel regelmatig pubers, die erg wantrouwend staan ten opzichte van de hulpverleners. Het is dan elke keer weer een uitdaging om ze tot samenwerken te krijgen en vaak helpt het als ze merken dat je herkent en erkent wat er speelt. Waarbij je woorden weet te geven aan dat wat zij ervaren.”

Hoe blijf je bij in je werk?
“Een belangrijk onderdeel van het behandelproces is het multidisciplinair overleg (MDO). Hierin komt een aantal (regie)behandelaren samen om de voortgang van de behandelingen te bespreken. Dit overleg is bedoeld om elkaar scherp te houden. We delen waar we tegenaan lopen en staan open voor elkaars feedback. Er is binnen onze afdeling een grote diversiteit aan ervaring en kennis. We kunnen veel van elkaar leren en doen dit ook graag. Daarnaast blijf ik door het bijhouden van vakliteratuur en het bijwonen van congressen en dergelijke, op de hoogte van nieuwe kennis en inzichten. Al schiet dit er door de drukte er wel eens bij in.”

Wat is volgens jou een onmisbaar aspect van jouw werk?
“Contact maken. Met de jongeren, kinderen, hun ouders en systemen. Dat contact moet persoonlijk en authentiek zijn. Vaak staat kennis hierbij niet voorop. Het gaat erom dat je mensen weet te bereiken. Je moet kinderen en jongeren goed aan kunnen voelen en hierop kunnen anticiperen in de behandeling. Vaak zit de kracht van therapie niet zozeer in wat je allemaal weet, maar in goed contact maken. Volgens mij is een oprecht contact de basis voor veranderingen die je teweeg wilt brengen als behandelaar. Pas als de ander zich vertrouwt en gerespecteerd voelt, kom je ergens.”


Weet jij nog waarom je GZ-psycholoog bent geworden?

Kom werken bij De Praktijk en help jongeren te veranderen, net als Iekje doet.
Solliciteer meteen of neem contact op met Erik Heijmans

 
 
 

Onderdeel van

Parlan

Adresgegevens

Amperestraat 2-6
1817 DE  Alkmaar
088 124 00 00
Mail De Praktijk

Volg ons